IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF купува своя конкурент Cognis за над 3 млрд. евро

Чрез сделката немският химически концерн ще намали зависимостта си от производството на петролни продукти

17:07 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
BASF купува своя конкурент Cognis за над 3 млрд. евро

Немският химически концерн BASF ще купи своя по-малък конкурент Cognis за повече от 3 млрд. евро, за да намали зависимостта си от производството на петролни продукти.

Инвестиционната банка Goldman Sachs и частната инвестиционна компания Permira, които са собственици на Cognis, планират да сключат сделката с BASF през първата половина на тази седмица. Това са заявили пред Financial Times анонимни източници, които са запознати със ситуацията.

От BASF, Goldman Sachs и Permira са отказали коментар.

BASF, която разполага със значителна парична наличност, от месеци преговаря за цената на придобиване на своя конкурент. От Goldman Sachs и Permira първоначално са изисквали 3,5 млрд. евро, докато от BASF са настоявали за не повече от 3 млрд. евро.

В крайна сметка двете страни са се споразумели за цена в средата на интервала.

Притесненията на BASF произтичат до голяма сметка от критиките, които инвеститорите й отправиха към компанията, след като придоби срещу сумата от 4 млрд. евро шведския производител на химикали Ciba в началото на 2009 г.

BASF е най-големият производител на химически продукти в света, а Cognis специализира в производство на хранителни добавки, здравни продукти, прахове за пране и други специализирани химически изделия.

През първото тримесечие на тази година Cognis излезе на печалба от 47 млн. евро спрямо загуба от 33 млн. евро за същия период преди година. Приходите й са в размер на 728 млн. евро, което се равнява на ръст от близо 11% на годишна база.

Собствениците на Cognis възложиха на Goldman Sachs и JPMorgan да проучат възможността за първично публично предлагане (IPO) на компанията, но тя отпадна заради влошеното състоянието на финансовите пазари и високите нива на задлъжнялост на производителя на химикали.

Преди девет години Goldman и Permira купуват Cognis, която по това време е подразделение на Henkel, за сумата от 2,5 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още